Loader Image

Η ”Εισαγωγή στην Τέχνη της Φωτογραφίας” είναι ένα φωτογραφικό πρόγραμμα, διάρκειας 100 ωρών, που απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν βγάζουν σωστές φωτογραφίες.

Αν θέλετε να φωτογραφίζετε τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή τους συναδέλφους σας στη δουλειά ή απλά να συλλαμβάνετε την ομορφιά γύρω σας, σε αυτό το πρόγραμμα μαθημάτων, θα σας διδάξουμε σε ολιγομελή τμήματα, τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να κάνετε την επιθυμία σας πραγματικότητα.

Πιο αναλυτικά:

 1. Τι είναι η φωτογραφία; (γράφοντας με το φως)

Θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας τι είναι η φωτογραφία και τι προσφέρει στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης τη διαδικασία λήψης και καταγραφής, την ανατομία των φωτογραφικών μηχανών και την κατανόηση διαφορετικών τρόπων και ρυθμίσεων λήψης.

 1. Λειτουργίες φωτογραφικής μηχανής και φακοί

Η κατανόηση των λειτουργιών της μηχανή σας θα επεκτείνει τον δημιουργικό σας έλεγχο και θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τις εικόνες σας. Εξετάζουμε τα διαφορετικά ειδή φακών και τη χρήση τους.

 1. Κίνηση και βάθος πεδίου

Ο έλεγχος και ο χειρισμός της κίνησης και το βάθος πεδίου στις εικόνες σας, θα σας επιτρέψουν να προσθέσετε δράμα και ποιότητα στις εικόνες σας.

 1. Πλήρως χειροκίνητη λειτουργία

Κατανόηση του συνδυασμού της έκθεσης, του διαφράγματος, της ταχύτητας κλείστρου και του ISO.

 1. Φωτομέτρηση

Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένα φωτομετρικά συστήματα με πολλαπλές επιλογές και προσφέρουν μεγάλη άνεση στον φωτογράφο. Σε αυτή την ενότητα εξετάζουμε τις διάφορες επιλογές φωτομετρήσεως (ανακλώμενο και προσπίπτοντα φωτισμό).

 1. Σύνθεση της Φωτογραφικής εικόνας

Η σύνθεση αναφέρεται στην τοποθέτηση και τη σχέση των στοιχείων μέσα σε μια εικόνα. Οι βασικές αρχές και τα στοιχεία σύνθεσης που θα αναπτύξουμε, είναι γνώσεις που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τις απαραίτητες φωτογραφικές τεχνικές σύνθεσης, ώστε οι εικόνες σας να διαθέτουν επικοινωνιακό ενδιαφέρον και αισθητική αξία.

 1. Το φως είναι η γλώσσα της φωτογραφίας

Οι διάφορες μορφές φωτισμού μεταδίδουν πληροφορίες, όπως ακριβώς και οι λέξεις. Κάθε πληροφορία που μεταδίδεται από το φως είναι απλή και κατανοητή, εφόσον βεβαίως γνωρίζουμε να τις διαβάζουμε. Η ενότητα 7, εξετάζει τα διαφορετικά είδη φωτισμού, τη μέτρηση και την ποιότητα του φωτός και εξηγεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατανοηθεί η έκθεσή σας.

 1. Ανάκλαση του φωτός
 2. Απορρόφηση του φωτός
 3. Διάχυση του φωτός
 4. Διάθλαση του φωτός

8. Το χρώμα και η θερμοκρασία χρώματος του φωτός

Στην ενότητα 8, εξετάζουμε τις διαφορετικές φωτιστικές πήγες και πώς μπορούμε να αλλάζουμε την ατμόσφαιρα και τη διάθεση στις φωτογραφίες μας.

9. Η ψηφιακή εικόνα

Εδώ εξετάζουμε τη μορφή των αρχείων και πώς κατασκευάζονται οι ψηφιακές εικόνες. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να χρησιμοποιούν το λογισμικό επεξεργασίας εικόνων (Lightroom), το οποίο και είναι απαραίτητο για όλους τους φωτογράφους που θέλουν να βρουν ένα τρόπο να ταξινομούν και να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους εύκολα και σωστά, χρησιμοποιώντας ένα και μόνο πρόγραμμα.
Το Lightroom μέσα από το όμορφο και φιλικό περιβάλλον του, καλύπτει με πολύ αποδοτικό τρόπο όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνει ο σημερινός φωτογράφος.

10. Φωτογραφίζοντας Ανθρώπους

Οι άνθρωποι βρίσκονται παντού, στη δουλειά, στη διασκέδαση, στους χώρους ψυχαγωγίας, στο σπίτι, στο δρόμο, στο σχολείο, κοκ. Η προσέγγιση, το μεγαλύτερο μυστικό του φωτογράφου, είναι μια δεξιότητα που αποκτάται με διευρυμένες γνώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν πολλές φωτογραφίσεις (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους),για να εξοικειωθούν με τις τεχνικές και τις διάφορες προσεγγίσεις φωτογράφισης ανθρώπων.

11. Πορτρέτο

Στην ενότητα 11, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στις τεχνικές λήψης πορτρέτων, με φυσικό φωτισμό (περιβαλλοντικά πορτρέτα) και τεχνικό φωτισμό (Studio). Πραγματοποιούν πολλαπλές λήψεις για να εμπεδώσουν τις φωτιστικές τεχνικές και τις διάφορες προσεγγίσεις φωτογράφισης πορτρέτου.

12. Επεξεργασία φωτογραφιών (Lightroom)

Στην ενότητα 12, θα μάθετε πως να επιλέγετε τις καλύτερες φωτογραφίες σας, να τις επεξεργάζεστε – διορθώνετε και να τις αρχειοθετείτε χρησιμοποιώντας το λογισμικό (lightroom).

13.  Δημιουργία χαρτοφυλακίου (Portfolio) – Εκθέτοντας την εργασία σας

Εισηγητές: Δημήτρης Παπαδάκος, Μάνος Λυκάκης
Έναρξη προγράμματος: Δεχόμαστε αιτήσεις για νέο τμήμα. Οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του  προγράμματος, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διάρκεια προγράμματος: 100 ώρες
Υλοποίηση μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 – 21:30
Κόστος προγράμματος: 660 €

Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνονται όλα τα βιβλία και οι σημειώσεις των μαθημάτων

Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος επισκεφτείτε μας. Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε και να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις της Σχολής μας.