Loader Image

Βασικές Αρχές Του Φωτορεπορτάζ

12

Μετά από μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της φωτογραφικής εκπαίδευσης  και με το παρών εγχειρίδιο, η Leica Academy παρέχει την δυνατότητα της ειδικής κατάρτισης των ιδιαίτερα απαιτητικών πρακτικών του φωτορεπορτάζ, καθώς και της αφομοίωσης και εμπέδωσης των βασικών αρχών και κανόνων που διέπουν τον χώρο της ενημέρωσης.

Προφανής στόχος μας είναι ο αυριανός φωτορεπόρτερ να έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής του και του πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί και συμβάλει στην ομαλή, ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας ή και το αντίθετο, το πόσο με τις άστοχες και αντιδεοντολογικές ενέργειες του μπορεί να συμβάλει στην δυσλειτουργία της κοινωνίας και τα δημοκρατικά ελλείμματα στην διακυβέρνησή της.

Στο πρώτο μέρος, το θεωρητικό, ασχολούμαστε με τις γενικότερες έννοιες και το πλαίσιο, όπως ιστορικά εξελίχθηκε, μέσα στο οποίο παράγεται η ενημέρωση. Στο δεύτερο, αναπτύσσονται οι πρακτικοί κανόνες του φωτορεπορτάζ και συμπληρώνεται από την καταγραφή των εμπειριών γνωστών και καταξιωμένων φωτογράφων και φωτορεπόρτερ, που εκτιμάμαι ότι βοηθάει τα μέγιστα στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη κατάρτιση των σπουδαστών μας. Τέλος, εκτιμούμε ότι το παρών βιβλίο μπορεί να φανεί χρήσιμο και στον απλό και υπεύθυνο πολίτη, με την έννοια ότι θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα την σπουδαιότητα της αντικειμενικής ενημέρωσης, αλλά και να την διακρίνει από άλλες μορφές ενημέρωσης, όπως η επικοινωνιακή και προπαγανδιστική.

Κείμενα:

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Κώστας Μπαλάφας

Jeff Ascough

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Γιάννης Μπεχράκης

Βαγγέλης Βαρδουλάκης

Επιμέλεια: Σπύρος Σκιαδόπουλος

ISBN: 978-960-87261-2-3

Σπύρος Σκιαδόπουλος
Ο Μαγικός κόσμος της Φωτογραφίας

Το βιβλίο προορίζεται να καλύψει το πρώτο επίπεδο κατάρτισης της φωτογραφικής σπουδής. Σκοπός του είναι να δώσει στον αρχάριο, με απλό και μεθοδικό τρόπο, μια γενική γνώση για να μπει στο μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, ακολουθώντας τα παραδείγματα που αναπτύσσονται στις τεχνικές σύνθεσης και λήψης.
Η προσέγγιση βασίζεται σε τρία μέρη:
Α) Θεωρητική,
Β) Τεχνική και Τεχνικές και
Γ) Εφαρμογές.
Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από επιλεγμένες φωτογραφίες των σπουδαστών μας, συναδέλφων καθηγητών και του συγγραφέα. Οι φωτογραφίες σ’ αυτό το βιβλίο αποσκοπούν να ενθαρρύνουν τον αναγνώστη να υλοποιήσει τις δικές του λήψεις.

ISBN: 978-960-88837-2-7

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος
Εισαγωγή στην επικοινωνία

eisagogi-epikoinoniaΤι είναι επικοινωνία και ποιος ο ρόλος της στην λειτουργία της κοινωνίας;
Μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία χωρίς τους μηχανισμούς της επικοινωνίας; Ποια είναι τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία και ποιες οι ανθρώπινες ιδιότητες μέσω των οποίων αυτή πραγματοποιείται;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς, το ρόλο και τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας για την ανθρώπινη κοινωνία. Είναι προφανές ότι χωρίς επικοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την επικοινωνία αφενός για την κοινωνικοποίηση, δηλαδή την εμπέδωση και αποδοχή των θεσμοθετημένων κανόνων, αρχών και αποδεκτών συμπεριφορών και αφετέρου για τις καθημερινές μας σχέσεις.

ISBN: 978-960-88837-5-8

Μάνος Λυκάκης
Ψηφιακή Φωτογραφία (
PhotoshopLightroom)

photoshopΤο βιβλίο του Μάνου Λυκάκη απευθύνεται σε όλους τους σπουδαστές φωτογραφίας ακόμα και σε όλους εκείνους που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην ψηφιακή φωτογραφία. Το βασικό πλεονέκτημα του συγγραφέα είναι ότι εκτός από εξαιρετικός δάσκαλος, είναι και ένας ολοκληρωμένος φωτογράφος με βαθιές γνώσεις της φωτογραφικής τέχνης και με ποιοτικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Η προσέγγισή του σε αυτό το βιβλίο είναι καθαρά φωτογραφική και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στον αναγνώστη, βασική προϋπόθεση για να κατανοήσει την ψηφιακή τεχνολογία σε σχέση με την φωτογραφική τέχνη.

ISBN: 978-960-88837-6-5

Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua
Φως – Επιστήμη & Μαγεία

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε το βιβλίο Φως – Επιστήμη & Μαγεία των Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua, μεταφρασμένο στα ελληνικά, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα βιβλίο στη σειρά των τεχνικών βιβλίων για την φωτογραφική κατάρτιση των εκδόσεων της Leica Academy.

Σκοπός του βιβλίου είναι η μεθοδευμένη γνώση στο κυρίαρχο θέμα της φωτογραφικής κατάρτισης, που είναι το Φως και πώς αυτό συμπεριφέρεται.
Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από παραδείγματα και αναλυτικές αναφορές στις τεχνικές λεπτομέρειες των λήψεων.
Οι συγγραφείς του βιβλίου, καταξιωμένοι επαγγελματίες φωτογράφοι και δάσκαλοι με μακρόχρονη εμπειρία, καταθέτουν τις γνώσεις τους με απλότητα και σαφήνεια. Είναι ακριβώς αυτό που κάνει το βιβλίο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για κάθε σπουδαστή της φωτογραφικής τέχνης. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλή νοημοσύνη διαθέτει η φωτογραφική σας μηχανή, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται σκέψη και όραμα για να φωτίσετε τις φωτογραφίες σας, εάν θέλετε υπέροχα αποτελέσματα. Αυτή η βασική ικανότητα έχει τη δύναμη να δραματοποιεί και να βελτιώνει γρήγορα τις φωτογραφίες σας.

Εδώ είναι όπου το Φως-Επιστήμη & Μαγεία έρχεται με μια ολοκληρωμένη θεωρία για τη φύση και τις αρχές του φωτός, έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε το φωτισμό για να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας και να κυριαρχεί η αισθητική στις φωτογραφίες σας. Τώρα η τέταρτη έκδοση αυτού βιβλίου περιλαμβάνει:
• δεκάδες νέες φωτογραφίες και διαγράμματα φωτισμού για να σας δείξουμε πώς να κάνετε περίπλοκες λήψεις.
• Νέες πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιείτε τις έγχρωμες ζελατίνες, τα φορητά φλας, την κίνηση και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό μαζί με φλάς.
• Το εξώφυλλο του βιβλίου Φως-Επιστήμη & Μαγεία είναι μια πρόκληση μαγείας που θα δείτε πιο αναλυτικά στη σελίδα 7.
Το στυλ φωτισμού συνεχίζει να αλλάζει, αλλά η φύση του φωτός παραμένει πάντα η ίδια. Από τι στιγμή που κατανοήσετε τις βασικές αρχές του φωτισμού, με αυτό το βιβλίο η δημιουργικότητα σας θα διευρυνθεί.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Fil Hunter είναι ένας αξιοσέβαστος φωτογράφος που ειδικεύεται στην διαφημιστική φωτογραφία, stil life και στα ειδικά εφέ φωτογραφιών για τη διαφήμιση και την εικονογράφηση σύνταξης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του που εκτείνεται πάνω από τρεις δεκαετίες, έχει εργαστεί για πελάτες όπως η America Online, US News & World Report, Time-Life Books, Life Magazine, the National Science Foundation και το National Geographic.
Έχει διδάξει φωτογραφία σε πανεπιστημιακό επίπεδο και έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος σε μια σειρά από φωτογραφικές εκδόσεις.
Ο Fil Hunter έχει κερδίσει το Virginia Professional Photographer’s Grand photographic Award τρεις φορές.

Ο Steven Biver έχει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας ως φωτογράφος που ειδικεύεται στη διαφήμιση, στα πορτρέτα, still life, φωτομοντάζ και ψηφιακή επεξεργασία εικόνας. Το πελατολόγιο του περιλαμβάνει: DuPont, Johnson & Johnson, Mobil, Newsweek, Conde Nast και την IBM. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία από την Communication Arts, Graphis, HOW Magazine και από την Adobe για το έργο του στο Photoshop.

Ο Paul Fuqua Έχει εργαστεί ως φωτογράφος σύνταξης και άγριας φύσης για τριάντα πέντε χρόνια. Ξεκίνησε την δική του εταιρία παραγωγής το 1970 και είναι αφιερωμένος στη διδασκαλία με τη χρήση οπτικών μέσων. Ο Paul Fuqua έχει γράψει και έχει εκδώσει εκπαιδευτικό υλικό σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως ο νόμος, δημόσια ασφάλεια, ιστορία, τις φυσικές επιστήμες και το περιβάλλον. Για τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παράξει εκπαιδευτικό υλικό που ασχολείται με τις φυσικές επιστήμες και την ανάγκη για παγκόσμια διαχείριση βιοτόπων.

ISBN: 978-960-88837-7-2

Κώστας Μπαλάφας
Αφιέρωμα στη μάνα

Ο Κώστας Μπαλάφας έχει με το έργο του εξήντα χρόνων διατρέξει κυριολεκτικά αλλά και θεματικά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην παρορμητική αλλά και ενσυνείδητη καλλιτεχνική αναζήτηση του διακατείχετο συχνά από έμμονους βιωματικούς προβληματισμούς.
Η ραχοκοκαλιά αυτής της γης, και ταυτόχρονα ένας από τους βιωματικούς εκείνους προβληματισμούς που ανακύπτουν αδιάκοπα στο έργο του Κώστα Μπαλάφα, είναι η Ηπειρώτισσα γυναίκα, η Ελληνίδα μάνα: η κυρα-Μερόπη, η Βασιλική, η Λαμπρινή, η Ελένη. Η ανώνυμη γυναίκα που αναδύεται μέσα από το ομιχλώδες πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της μεταπολεμικής ελληνικής επαρχίας σαν πραγματική τραγική μορφή. Ο Κώστας Μπαλάφας, αδιάφορο σε ποια περιοχή της Ελλάδας φωτογραφίζει, ποιο συγκεκριμένο έθιμο ή τοπίο έχει κεντρίσει το αισθητήριο του, πάντα αφουγκράζεται και παρατηρεί αυτή την ανώνυμη Ελληνίδα μάνα, την μάνα δηλαδή του ελληνικού λαού.

(Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ηρακλή Παπαϊωάννου)

Κώστας Μπαλάφας
Διαλέξεις για την φωτογραφία

Η εικόνα είναι, ίσως, το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, για να καταγράψει παραστατικά τις ιδέες του, να διακινήσει τις σκέψεις του, ακόμα να εκφράσει τα συναισθήματά του, μια πρώτη μορφή γέννησης της τέχνης στον εικαστικό χώρο.

Η φωτογραφική εικόνα που μας ενδιαφέρει περισσότερο έχει μέσα της την μαγεία της αλήθειας και της πραγματικότητας, είναι γέννημα του μηχανοκίνητου αιώνα μας, παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, που ως τώρα πολλά έχει προσφέρει στην τέχνη και τη ζωή και περισσότερα υπόσχεται.

Κώστας Μπαλάφας
Διαλέξεις για την Πολιτιστική μας κληρονομιά

Πρωταρχικό χρέος του κάθε καλλιτέχνη, πέρα από κάθε είδους άλλη αναζήτηση, είναι να καταχωρίσει στο έργο του τον τόπο και την εποχή του.

Χρειάζεται μια γνήσια, αφτιασίδωτη καταγραφή, που να βασίζεται στην αλήθεια για τον κόσμο που φεύγει και εκείνον που παίρνει την θέση του, με απόλυτα συνειδητή γνώση, απεριόριστη αγάπη, διακριτικότητα στην προσέγγιση και ακόμα με βήματα αργά και σοβαρά, με σεβασμό στην αλήθεια και την ποιότητα.

Κώστας Μπαλάφας
Διαλέξεις για τον Κινηματογράφο

Ο κινηματογραφιστής Κώστας Μπαλάφας, πιστός δημιουργός, έχει πραγματοποιήσει εκτενή λαογραφική καταγραφή στα ήθη και έθιμα του Ηπειρωτικού χώρου. Ένα έργο γυρισμένο σε 16mm στοιβαγμένο σε ένα ντουλάπι του σπιτιού του, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο μέχρι σήμερα…

Έτσι, με αίσθηση ευθύνης και σεβασμού απέναντι στον καλλιτέχνη, προχωρήσαμε σε αυτήν την έκδοση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων για τον κινηματογράφο που έδωσε κατά καιρούς στους σπουδαστές μας.

Κώστας Μπαλάφας
Αχ Πατρίδα μου!!!

Μια ενότητα με 65 φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή όπου εκεί καταγράφεται η αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό (1940-1944).