Gordon Parks & Ella Watson, 1942

(Το 1942 ο Gordon Parks θα κάνει μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του, γνωστή ως American Gothic – αναφορά στον διάσημο πίνακα American Gothic (1930) του ζωγράφου Grant Wood)

Το 1942 ο Gordon Parks φτάνει στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να εργαστεί στο φωτογραφικό τμήμα του προγράμματος F.S.A. (Farm Security Administration), και να καταγράψει την Αφροαμερικάνικη κοινότητα της πόλης, όπως είχε κάνει και παλιότερα στο Σικάγο.

Διευθυντής του προγράμματος είναι ο Roy Stryker, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις αντιξοότητες και τον ρατσισμό που θα αντιμετωπίσει ο μαύρος φωτογράφος Gordon Parks στην Ουάσιγκτον. Για τον λόγο αυτό, αρχικά, τον συμβουλεύει να εξερευνήσει την πόλη χωρίς να έχει την φωτογραφική μηχανή μαζί του. Η πραγματικότητα δεν διαψεύδει τον Roy Stryker. Εστιατόρια αρνήθηκαν να τον εξυπηρετήσουν, θέατρα τον πέταξαν έξω και σε ένα κατάστημα ρούχων αρνήθηκαν να του πουλήσουν ένα παλτό. Απογοητευμένος και με το ηθικό του διαλυμένο ο Gordon Parks επιστρέφει στα γραφεία του F.S.A. Ο Roy Stryker θα του προτείνει τότε να αρχίσει να φωτογραφίζει κοντά στο σπίτι. Ακολουθώντας την συμβουλή του, το πρώτο του θέμα το βρίσκει μέσα στα γραφεία του F.S.A.

To όνομά της ήταν Ella Watson και ήταν καθαρίστρια στα γραφεία του F.S.A.  H ιστορία που διηγήθηκε στον Gordon Parks ήταν τραγική. Η μητέρα της είχε πεθάνει και τον πατέρα της τον είχαν λιντσάρει μέχρι θανάτου. Ο άντρας της σκοτώθηκε δυο μέρες πριν γεννηθεί η κόρη τους. Όταν η κόρη της ήταν δεκαοχτώ χρονών, πέθανε κατά την γέννα του δεύτερου παιδιού της και έτσι βρέθηκε η Ella Watson να φροντίζει τα δυο εγγόνια της.

Στο τέλος της κουβέντας τους, ο Gordon Parks την ρώτησε αν μπορεί να την φωτογραφίσει και η Ella συμφώνησε. Για τέσσερις μήνες ο Gordon Parks απέκτησε πρόσβαση στην δουλειά, στο σπίτι, στην εκκλησία και στην κοινότητά της, και όχι μόνο, απέκτησε πρόσβαση στην σκληρή πραγματικότητα της ζωής των μαύρων στην Ουάσιγκτον.

Η κλασική, πλέον, φωτογραφία της Ella Watson, με την σκούπα και την σφουγγαρίστρα, μπροστά από την αμερικάνικη σημαία, είναι από τις πιο διάσημες του Gordon Parks.

Πηγή:
http://www.gordonparksfoundation.org/