Loader Image

Η Leica Academy συνεχίζει την δημιουργική της πορεία, προσφέροντας εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών φωτογραφίας στην ειδικότητα Τέχνη της Φωτογραφίας.

Η διάρκεια σπουδών στο Ι.Ι.Ε.Κ. LEICA ACADEMY είναι τέσσερα εξάμηνα κατάρτισης και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν με επιτυχία τα τέσσερα εξάμηνα κατάρτισης και την πρακτική τους άσκηση, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης, για την απόκτηση διπλώματος με κρατική και Ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Οι καταρτιζόμενοι του Ι.Ι.Ε.Κ. LEICA ACADEMY δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Στο πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει η σχολή μας, οι καταρτιζόμενοι αποκτούν ισορροπημένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε μια σειρά από εφαρμογές, όπως Φωτορεπορτάζ, Α/Μ Φωτογραφία, Έγχρωμη Φωτογραφία, Ψηφιακή Φωτογραφία, Ηλεκτρονική Επεξεργασία Εικόνας, Βίντεο, Διαφημιστική Φωτογραφία, Πορτραίτο, Κοινωνικές Εκδηλώσεις, Still Life, Αρχιτεκτονική Φωτογραφία, Βιομηχανική Φωτογραφία, Φωτογραφία Εσωτερικών Χώρων, Φωτογραφία Μόδας, Ταξιδιωτική Φωτογραφία.

Η φωτογραφική κατάρτιση υλοποιείται σε πραγματικές συνθήκες αγοράς, με τον πιο πλούσιο και σύγχρονο εξοπλισμό στην Ευρώπη, από πτυχιούχους καθηγητές και καταξιωμένους επαγγελματίες φωτογράφους.

Στόχος μας είναι, οι απόφοιτοι μας, να μπορούν να σταθούν επάξια ως επαγγελματίες φωτογράφοι, με υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης, με καλλιτεχνικές ικανότητες, με αισθητική και με συγκροτημένη άποψη για την φωτογραφική τέχνη και τον ρόλο που παίζει στην ζωή μας και στην ιστορία μας.

Πρόγραμμα Σπουδών Leica Academy

Πληροφορίες προγράμματος

Στόχος του προγράμματος μας είναι οι σπουδαστές μας να γίνουν επαγγελματίες φωτογράφοι. Προσφέροντας  ένα ισορροπημένο μείγμα  θεωρίας και πρακτικής βασισμένο στην αισθητική και στις τεχνικές λήψης της φωτογραφίας και του βίντεο. Στην ψηφιακή επεξεργασία και εκτύπωση της εικόνας και στην γνώση της εμπορικής διαχείρισης.
Η επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών καλύπτει όλο το φάσμα των φωτογραφικών εφαρμογών. Οι εγκαταστάσεις και η συμπαράσταση των καθηγητών είναι πάντα διαθέσιμες στους σπουδαστές μας.

Βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σπουδών

Φωτορεπορτάζ

Η φωτογραφική εικόνα διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή των λέξεων. Η χρήση της φωτογραφίας στην ειδησεογραφία επηρεάζει τη γενικότερη αντίληψη μας για τα διάφορα γεγονότα που παρακολουθούμε καθημερινά.

Ο καλός φωτορεπόρτερ καλύπτει τα τρέχοντα νέα, πολιτιστικά, αθλητικά, πολιτικά γεγονότα, πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, να βρίσκεται παντού, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να είναι ικανός να γυρίσει πίσω με την φωτογραφία.

Οι σπουδαστές σε αυτό το μάθημα θα αναλάβουν να καλύψουν μια παρέλαση, μια διαδήλωση, ένα καλλιτεχνικό γεγονός, να κάνουν ένα περιβαλλοντικό πορτρέτο. Η σύνθεση, το περιεχόμενο, το editing είναι θέματα που θα εξερευνήσουν οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές.

Φωτογραφία Κοινωνικού Προβληματισμού 

Βασικός στόχος των σπουδαστών μας είναι η φωτογραφική καταγραφή και προβολή των πραγματικών πτυχών της ανθρώπινης ανισότητας θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την καλλιτεχνική και αισθητική τελειότητα, γι’ αυτό τον λόγο οι φωτογραφίες τους ξεπερνούν την απλή καταγραφή των γεγονότων  και των φαινόμενων, εστιάζοντας περισσότερο στις επιδράσεις τους  στην ανθρώπινη ζωή.

Αυτή είναι και η αιτία όπου χρησιμοποιούν την δυναμική που βγαίνει από την δουλειά τους για να ευαισθητοποιήσουν τον θεατή και να τον κινητοποιήσουν για  κοινωνικές αλλαγές και κοινωνική δικαιοσύνη.

Α/Μ Φωτογραφία

Βασική προϋπόθεση για ολοκληρωμένες γνώσεις της φωτογραφικής τέχνης είναι ο φωτογράφος να γνωρίζει πως να εμφανίζει ασπρόμαυρα φιλμς και να τυπώνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Επίσης, να γνωρίζει να χρησιμοποιεί τα διάφορα φωτογραφικά χαρτιά και τα ειδικά φίλτρα εκτύπωσης, να ελέγχει την πυκνότητα και το κοντράστ των αρνητικών, και να διαμορφώνει την τελική ποιότητα των φωτογραφιών του.

Έγχρωμη φωτογραφία

Η έγχρωμη φωτογραφία χαρακτηρίζεται από την εκρηκτική ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας. Τόσο η αναλογική όσο και ψηφιακή τεχνολογία, βασίζονται στους ίδιους κανόνες τεχνικής και αισθητικής. Η ολοκληρωμένη γνώση της αναλογικής και ψηφιακής έγχρωμης φωτογραφίας ανοίγει νέους ορίζοντες στον φωτογράφο που την κατέχει.

Ψηφιακή φωτογραφία

Η ψηφιακή φωτογραφία ανοίγει νέους ορίζοντες στο σύγχρονο φωτογράφο, αφού του παρέχει ταχύτητα, ακρίβεια και απόλυτο έλεγχο της εικόνας μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του επιτρέπει να γίνει πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το ελάχιστο κόστος αναλωσίμων, καθώς και τη δυνατότητα της ταχύτατης αποστολής των φωτογραφιών μέσω του internet, τότε καταλαβαίνουμε πως η ψηφιακή εικόνα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της φωτογραφία.

Ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας

Για να μπορέσει ένας φωτογράφος να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής φωτογραφίας θα πρέπει να χειρίζεται με άνεση το Photoshop και όλα τα σχετικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Η καλή γνώση αυτών των προγραμμάτων, προσφέρει στον φωτογράφο τη δυνατότητα να εκτελεί εύκολα και γρήγορα φωτογραφικές εργασίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν πολύ χρόνο και ιδιαίτερα ακριβό εξοπλισμό. Η ηλεκτρονική επεξεργασία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που είναι τόσο σημαντικό όσο και η ίδια η φωτογραφική μηχανή και βοηθάει τον φωτογράφο να ξεπεράσει τα περισσότερα προβλήματα που συναντάει κατά την ώρα της λήψης.

Διαφημιστική φωτογραφία

Η Διαφημιστική φωτογραφία είναι μια ειδικότητα που λειτουργεί μέσα στον σκληρό ανταγωνισμό της εμπορικής φωτογραφίας. Ο φωτογράφος ενεργοποιεί όλες τις θεωρητικές και πρακτικές του δεξιότητες, χρησιμοποιεί το ταλέντο και τις εμπειρίες του για να παράξει επαγγελματικές φωτογραφίες. Δημιουργεί εικόνες για διαφημιστικές εταιρίες, για περιοδικά, και συμμετέχει σε διαφημιστικές καμπάνιες.

Πορτραίτο

Η φωτογραφία πορτρέτου δεν είναι μόνο μια απλή καταγραφή ενός προσώπου. Ο φωτογράφος πρέπει να έχει την ικανότητα να παρατηρεί και να ερμηνεύει τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του φωτογραφιζόμενου  και να έχει την υπομονή να περιμένει την στιγμή που η προσωπικότητα του αποκαλύπτεται.

Στο μάθημα αυτό οι σπουδαστές μαθαίνουν την ιστορία του πορτραίτου, μέσα από παρουσιάσεις διάσημων φωτογράφων, μαθαίνουν τον φωτισμό (τεχνητό και φυσικό), την χρήση εξοπλισμού (φακοί, φώτα, background), εξερευνούν την σύνθεση και την σημασία της πόζας, των χειρονομιών και των εκφράσεων και μαθαίνουν τρόπους επικοινωνίας του φωτογράφου με τον φωτογραφιζόμενο.

Κοινωνικές Εκδηλώσεις

Η φωτογραφία κοινωνικών εκδηλώσεων καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Εταιρικά events, γάμοι, βαφτίσια, σχολικές γιορτές, αποφοιτήσεις, ομαδικά πορτραίτα είναι μερικές από αυτές. Ο φωτογράφος καλείται να αποτυπώσει αυτές τις στιγμές για τον πελάτη.

Παρατηρητικότητα, εγρήγορση, εξοικείωση του φωτογράφου με τον εξοπλισμό του, επικοινωνιακές δεξιότητες είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει ο φωτογράφος να εκπληρώσει με επιτυχία την φωτογραφική του αποστολή.

Οι σπουδαστές αναλαμβάνουν να φωτογραφίσουν projects σε πραγματικές συνθήκες, με την καθοδήγηση και την βοήθεια των καθηγητών τους.

Φωτογραφία Still Life

O φωτογράφος Still Life φωτογραφίζει σταθερά αντικείμενα, συνήθως βιομηχανικά προϊόντα και αλλά διάφορα, όπως λουλούδια, φαγητά, κλπ. Χρησιμοποιεί εύκαμπτες φωτογραφικές μηχανές με ψηφιακή πλάτη και διαθέτει μεγάλη γνώση των τεχνικών του φωτισμού.

Επίσης, διαθέτει μεγάλες ικανότητες σύνθεσης και δημιουργικής φαντασίας, ώστε οι φωτογραφίες του να προκαλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Αρχιτεκτονική Φωτογραφία, Βιομηχανική φωτογραφία, Φωτογραφία Εσωτερικών Χώρων

Η Αρχιτεκτονική Φωτογραφία, η Βιομηχανική Φωτογραφία και η Φωτογραφία Εσωτερικών Χώρων, είναι φωτογραφικές εφαρμογές που εντάσσονται στην μεγάλη κατηγορία φωτογραφίας, γνωστής ως Διαφημιστική Φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες αυτών των θεμάτων γίνονται για εμπορικό σκοπό. Συγκεκριμένα οι φωτογραφίες αυτές προορίζονται για δημοσίευση σε ειδικά διαφημιστικά έντυπα ή ιστοχώρους για την προώθηση προϊόντων, σε εφημερίδες και σε περιοδικά.

Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την χρήση του εξοπλισμού που απαιτείται για αυτές τις φωτογραφίσεις, γνωρίζουν σε βάθος την σύνθεση, τον φωτισμό και το κάδρο που είναι απαραίτητα δομικά στοιχεία μιας φωτογραφίας, φωτογραφίζουν σε πραγματικές συνθήκες εργασίες (ξενοδοχεία, βιομηχανικούς χώρους, μουσεία κ.τ.λ.) με την συνοδεία του καθηγητή τους και πραγματοποιούν εργασίες ανά φωτογραφική εφαρμογή.

Φωτογραφία Μόδας

Η φωτογραφία μόδας είναι μεν με την πρώτη ματιά η πιο λαμπερή πτυχή της φωτογραφίας, αλλά ταυτόχρονα, είναι και μία από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές της, αφού συνδυάζει ταυτόχρονα στοιχεία από πολλές φωτογραφικές εφαρμογές. Από το ρεπορτάζ, την αρχιτεκτονική φωτογραφία, το still life, έως και τη φωτογραφία πορτρέτου. Ο επίδοξος φωτογράφος μόδας, εκτός των παραπάνω, χρειάζεται τόσο την αντίληψη, όσο και τη γνώση, πάνω σε όλες τις φάσεις της μόδας, από την ιστορία της, ως και το παρόν της.

Η φωτογραφία μόδας αποτελεί, ίσως την πιο δημιουργική μορφή της φωτογραφίας, καθώς ο κεντρικός άξονας της είναι η μοναδικότητα. Η τεχνική κατάρτιση είναι εξίσου σημαντική με την έμπνευση και την ιδέα, καθώς είναι το χέρι που βοηθά την αισθητική να φτάσει στο ανώτερο επίπεδο καλλιτεχνικής υπόστασης. Η τεχνική ξεμπλοκάρει την αίσθηση και η αίσθηση γεννά την τεχνική.

Η Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας για να προετοιμάσει πλήρως τους σπουδαστές της για αυτή την προσοδοφόρα, αλλά ανταγωνιστική καριέρα, έχει σχεδιάσει μαθήματα που περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

  • Ιστορία της φωτογραφίας μόδας
  • Ψηφιακή φωτογραφία και το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών
  • Πρακτική στούντιο
  • Τεχνικές φωτισμού
  • Εσωτερικές και εξωτερικές λήψεις
  • Σύνθεση και αισθητική

Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις από προσκεκλημένους επαγγελματίες του χώρου της μόδας, καθώς επίσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκθέσεις που διοργανώνει η σχολή.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησης, οι σπουδαστές θα εξελίσσουν και αναμένεται να παράξουν λεπτομερή sketchbooks εργασιών και portfolio με τις εργασίες τους.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα για να μπουν σε ένα χώρο με πολλές διαστάσεις, όπως είναι τα έντυπα, το ηλεκτρονικό και μη εμπόριο και η διαφήμιση.

Ταξιδιωτική Φωτογραφία

Η ταξιδιωτική φωτογραφία, στόχο έχει την καταγραφή τοπίων, ανθρώπων, πολιτισμών, ήθη και έθιμα λαών, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, αρχιτεκτονήματα και γενικά την ιστορία των διαφόρων περιοχών.

Η ταξιδιωτική φωτογραφία εκφράζει την αίσθηση του χρόνου και του χώρου, απεικονίζει μια χώρα ή μια περιοχή και τους ανθρώπους της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές. Δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς.

Παραδείγματα τέτοιων φωτογραφιών από επαγγελματίες φωτογράφους, κοσμούν τις σελίδες του περιοδικού National Geographic.

Εισαγωγή στην Βιντεογραφία

Το μάθημα εισαγωγή στη Βιντεογραφία (Videography) έχει σκοπό να δώσει στους σπουδαστές τις βασικές αρχές, τα εργαλεία και τις τεχνικές για να δημιουργεί και να υλοποιεί ολοκληρωμένες βιντεογραφήσεις.

Στο μάθημα αυτό οι σπουδαστές θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους χρησιμοποιώντας το δικό τους εξοπλισμό και το λογισμικό του μοντάζ που τους παρέχει η Σχολή.

Το μάθημα καλύπτει τις βασικές αρχές της Βίντεο-παραγωγής, των τίτλων, των ειδικών εφέ και της τελικής παρουσίασης. Οι σπουδαστές πρέπει να έχουν μια DSLR φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα βίντεο ή ένα ψηφιακό camcorder.